Postelein-extract wordt verkregen nadat de posteleinplant is geoogst, gedroogd en verwerkt tot poedervorm. Het is bruinachtig geel van kleur en wordt veel gebruikt als ingrediënt bij het maken van cosmetica.

Postelein extract wordt gemaakt van postelein, een soort plant die bestand is tegen extreme hitte, slechte bodemkwaliteit en lange tijd zonder water kan.

Postelein, ook wel portulaca oleracea benefits purslane genoemd, staat bekend als een zeer rijke bron van omega-3-vetzuren, met name alfa-linolzuur, meer dan enig ander type groenteblad. Dit is een speciaal kenmerk van postelein, omdat het altijd bekend was dat omega-3-vetzuren alleen in overvloed uit vis en sommige soorten algen worden verkregen.

Omega-3-vetzuren bevatten alfa-linolzuur, eicosapentaeenzuur en docohexaeenzuur waarvan bekend is dat ze de hartslag, bloeddruk, triglyceridenspiegel verlagen en atherosclerose voorkomen. De voordelen voor de gezondheid van deze vetzuren werden ontdekt toen er onderzoek werd gedaan onder de Inuits die, ondanks het feit dat ze aanzienlijke hoeveelheden van deze dierlijke vetten consumeerden, geen tekenen van hartaandoeningen vertoonden.

Postelein is ook rijk aan bètacaroteen, een bekende antioxidant die kanker voorkomt en het lichaam beschermt tegen de negatieve effecten van vrije radicalen en oxidatieve schade.

Een artikel gepubliceerd in het European Journal of Cancer gaf aan dat alfa-linolzuur borstkanker kan voorkomen, zoals aangetoond in een onderzoek onder Franse vrouwen die aantoonden dat een laag alfa-linolzuurgehalte in het vetweefsel van de borst het risico op borstkanker verhoogde.

Het vermindert de viscositeit van het bloed door te voorkomen dat bloedplaatjes aan elkaar kleven en zo atherosclerose, de opbouw van plaque in de slagaderwanden, te voorkomen.

Postelein is ook een zeer rijke bron van vitamine A, B, C en carotenoïden. Het is ook een rijke bron van mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium. Het bevat betacyaninen, een soort betalain-pigmenten die verantwoordelijk zijn voor het geven van de posteleinstam zijn roodachtige kleur en betaxanthinen, verantwoordelijk voor het geven van de bloemblaadjes hun gele kleur. Zowel de betaxanthinen als de betacyanines vertonen sterke antioxiderende eigenschappen.

In tijden waarin de watertoevoer laag is, kan postelein nog steeds fotosynthese ondergaan met behulp van de CAM- of Crassulacean-zuurmetabolismemethode. Dit is een proces waarbij posteleinbladeren ‘s nachts koolstofdioxide opnemen en omzetten in appelzuur en overdag appelzuur omzetten in glucose. Appelzuur is de stof die appels hun zure smaak geeft. De beste tijd om posteleinbladeren te oogsten is ‘s ochtends wanneer de bladeren 10 keer meer appelzuur bevatten.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *